AdSence

tiistai 13. maaliskuuta 2012

AMERIKANTÄTI


Sain viimeisistä matikan kokeista peräti kuutosen, joten nu­meroni oli todistuksessa 5! Ei siis ehtoja.

KEVÄTAAMU
On kevätaamu.
Linnut laulelevat.
Pois mennyt on öinen haamu,
purot vilkkaasti solisevat.
On tullut kevät!
Sen huomaa jokainen.
Jo päättynevät
työt talven tuskallisen.
Kevät koittaa
Suomenkin saloille.
Pikkulinnut virsiään soittaa.

Niiden lailla minäkin
veisata tahtoisin,
riemun  taivaalle helisevän haluaisin;
pian koittaahan vapaus,
ihana Vapaus!


Tänä aamuna meiltä lähti hyvin hyvin harvinainen vieras. Hilja-täti, isän Amerikassa asuvan Eino-veljen pulleahko, jo aika iäkäs vaimo. Pölähti toissapäivänä pihaan ihan yllättäen taksilla, ei ollut edes kirjeellä varoittanut tulostaan. Isäkään ei ole koskaan nähnyt tätä veljeä, sillä heillä on niin suuri ikäero ja setä oli muuttanut rapakon taa jo ennen isän syntymää.

Alussa äiti kauhistui odottamattomasta, hienosta vieraasta – mitä hänelle tarjota? No, mitäpä muuta kuin mitä talosta löytyi. Onneksi oli ainakin lihaa, maitoa, leipää ja voita, niin, ja kalaa! Täti viihtyi meillä vain kaksi yötä. Nukkui yksin kamarissa ja me muut pirtissä ja vinttihuoneessa. Varmaankin häntä hirvitti sellai­nen ahtaus ja mukavuuksien puute – ei suihkua, ei sisävessaa, vain nokinen savusauna ja suurireikäinen ulkohuusi. Lähtiessään hän sanoi meille tytöille, että vielä jos­kus tavataan... Taksilla lähti, jonkun kaupassakävijän mukana varmaan kutsui senkin.

Olin mahdottoman innoissani amerikantädistä. Tulihan hän lännen mailta, seudulta, josta kertovia kirjoja olin ahmimalla ahminut. Utelin häneltä, oliko hän milloinkaan ratsastanut, koska lännen kirjoissa kaikki ratsastivat enkä voinut kuvitellakaan amerikkalaista ilman hevosta. Hilja-täti nauroi makeasti ja sanoi joskus kokeilleen­sa, mutta siihen se oli sitten jäänytkin. Olin pettynyt. Olisin niin halunnut ensikäden tietoja siitä, miltä ratsastaminen tuntui!

Ei kommentteja: